Keramisch parket op vloerverwarming

Heden dagen word er veel vloerverwarming geplaatst het is gezellige warmte praktisch & geen zichtbare radiatoren tevens esthetisch mooier en creëert meer ruimte. Gezien keramisch parket laatste jaren in blijvende stijgende lijn word gekozen door klanten door de steeds beter wordende verfijning van het nabootsen van echt hout maar dan in keramische vloer die minder onderhoud vergt dan echt hout en krasbestendiger is stijgt ook de vraag naar plaatsing op vloerverwarming.

Is keramisch parket op vloerverwarming aan te raden of niet?
Kort en bondig “NEEN”

Waarom?
De ondergrond / chape zet uit of krimpt door de temperatuurverschillen hierdoor ontstaan vaak drukspanning en of trekspanning in uw voegmortel, indien u dan kruisende voegen zoals keramisch parket plaatst is de kans reëel op scheurvorming in uw tegelvloer met kruisende voegen.

keramisch parket ontkoppelingsmat, ontkoppelen met ontkoppelingsmat dan?
Zou u kunnen doen, en de nodige zetvoegen plaatsen minimum om de 3 meter los door de chape en door tegel oppervlak, welke word afgewerkt met kit voeg nadeel hiervan silicone zal mogelijks regelmatig vervangen dienen te worden door slijtage krimp en uitzetting – vuile silicone voeg.

Voorkomt dit 100% scheurvorming van uw tegelvloer met ontkoppelingsmat keramisch parket (tegels met kruisende voegen geplaatst)?
Antwoord: “NEEN”, geen zekerheid tegels plaatsen op vloerverwarming met gekruiste voegen (dus ook romeins verband, keramisch parket ) is steeds af te raden en de maximum grote van de tegel mag zijn 60x60.

Bij plaatsing tegels met recht op rechte voegen is beweging in beide richtingen mogelijk samen met uitzetvoegen onder elke deur en om de ca 5meter vormt er zich geen probleem en kan u met een gerust hart genieten van uw warme tegelvloer. Zetvoegen plaatst u om de 8meter of maximum vloeroppervlak van totaal 40/m2.

Tegels over bestaande vloer plaatsen met vloerverwarming:
Bij tegels over tegels plaatsen waar vloerverwarming reeds ligt, plaatst u best eerst een ontkoppelingsmat en neemt u de bestaande zetvoegen ook over in de nieuwe bevloering, indien oude bevloering elders gescheurd is kan u daar een extra zet voeg plaatsen in de nieuwe tegelvoer.

Bij elke plaatsing op vloerverwarming in acht te nemen:
  • De rand en zetvoegen zijn best een 10mm dikke randisolatie.
  • De randisolatie tussen muur en tegel word best maar pas na het vloeren en opvoegen van de tegels gelijk met bovenkant tegelvloer afgesneden worden.
  • Maximum grote van de tegel mag zijn 60x60.
  • Plaatsen op vloerverwarming met gekruiste voegen dus ook romeins verband, keramisch parket is steeds af te raden.
  • Gebruik een hoogwaardige Flexlijm duurder maar noodzakelijk.
  • Voorzie tevens flexibel voegsel.
  • Nooit vloerverwarming plots volledig af of op zetten steeds geleidelijk aan voor lange levensduur van uw vloer te snelle opwarming – afkoeling zal voor spanningen zorgen met scheurvorming tot mogelijke gevolg.

Interessant artikel : Wanneer een ontkoppelingsmat gebruiken ? klik op deze link.